Radikulopatija

RADIKULOPATIJA ILI IŠIJAS

Jak bol u krstima je probadanje ili akutna lumbalgija, može biti tako intenzivan da se ne možete kretati. Osnovni uzrok je trošenje kičmenog stuba i posebno diskova između pršljenova.

Ukoliko disk između pršljenova jednom «dotraje», pršljenovi mogu da se usled nepažljivog kretanja oslanjaju jedan na drugi i pritiskaju nerve kičmene moždine. Kao reakcija na bol, dolazi do kontrakcije mišića leđa. Ipak, zbog toga se situacija još više pogoršava: zglobovi na kičmi se zbijaju i sve više  pritiskaju, bol se pojačava.

Probadanje postaje izuzetno bolno, često je praćeno paralizom i gubitkom osećaja u nogama. To je tipično za takozvani išijas, koji može biti praćen prolapsom  međupršljenskog diska-diskus hernija.

Izmešteni pršljenovi ponekad mogu da se vrate na pređašnji položaj. Kod jakih bolova, oduzetosti i nemogućnosti da se nameste manuelno, kičmeni disk mora da se ukloni operacijom. Ipak, imajte u vidu da operacija uklanja samo ispadanje diska, ali ne i uzrok tome.

Radikulopatija – upala nerva je najrasprostranjenije oboljenje perifernog nervnog sistema, kada snopovi nervih vlakana iz kičmene moždine (takozvani korenovi kičmenih živaca) bivaju zahvaćeni upalnim procesom.

Najrasprostranjeniji uzrok nastanka radikulopatuje je oboljenje kičme. Tako, kod artroze, diskovi između pršljenova koji imaju ulogu amortizera gube elastičnost. Na mestu spajanja tela pršljena i diskova koji su promenili oblik, talože se soli, koje s vremenom obrazuju najčudnije izrasline (osteofiti). Ovakve izbočine se prilikom fizičkih opterećenja s diskovima smeštaju u otvor kičmenog kanala i otvor između pršljenova, pritiskajući korenove kičmene moždine koji ovuda prolaze. Pri tom se javljaju veoma jaki bolovi, a pokretljivost je ograničena.

Različite povrede kičme, smrzavanje, niz infektivnih oboljenja takođe mogu da izazovu radikulopatije. Najrasprostranjenija je lumboišijalgija u slabinsko-krsnom delu (lumbo-sakralnom), kod kojeg se različiti bolovi lokalizuju u slabinsko-krsnom delu i duž išijalgičnog nerva. Ukoliko se bolovi kod kretanja pojačavaju, obolele osobe su prinuđene da u toku šetnje prebace telesnu težinu na zdravu stranu, što dovodi do krivljenja kičme i prenapregnutosti  mišića leđa.

Kod vratno-ramene radikulopatije bol «udara» u potiljak,  rame, lopaticu i pojačava se pri okretanju glave, pomeranju ruke, kijanju, kašlju. Često se javlja bol u ruci, osećaj utrnulosti, probadanja, peckanja po koži ruke,  gubitak osećaja i atrofija mišića ruke.

Uspeh lečenja zavisi od toga da li je ono blagovremeno započeto. Uporedo sa uzimanjem sredstava protiv bolova, praktikuju se fizikalne terapije, istezanje kičme, uzimanje biološki aktivnih preparata. Ozdravljenje je moguće samo kod upornog kompleksnog lečenja.

Preventiva oboljenja usmerena je na sprečavanje novih napada bola, resorpciju osteofita, na simetričnu raspodelu opterećenja mišića.

BIOKOREKCIJA RADIKULOPATIJE ILI IŠIJASA

Prva faza – korekcija poremećenog metabolizma u koštanom i tkivu hrskavice.

1.    «BIOKALCIJUM» ½ kesice praška (jedna čajna kašika) razmutiti u 250 ml tople pročišćene vode, uzimati ujutru 30 min. pre doručka, piti malim gutljajima.

2.    «BIOCINK» po 3 kapsule 30 min pre večere popiti sa 250 ml čaja.

3.    «HOLIKAN» 2 kapsule 2 puta na dan pre jela, piti s čajem.

4.    «ANTILIPIDNI ČAJ» ujutru sat vremena pre jela preliti 1 kesicu čaja sa 500 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 15 min. piti malim gutljajima tokom dana.

Predviđena doza za kuru – 20 dana.

Druga faza – borba s upalom i poboljšanjem mikrocirkulacije.

5.    «KORDICEPS» po 3 kapsule ujutru, 30 min pre jela, popiti sa 250 ml vode.

6.    «HITOZAN» po 3 kapsule uveče 30 min pre jela popiti sa najmanje 250 ml pročišćene vode.

Predviđena doza za kuru – 1 mesec.

Trajanje osnovnog programa biokorekcije – 1 mesec i 20 dana.

U toku godine sprovode se najmanje 3 kure.

Ukoliko Vam se dopada ovo što ste upravo pročitali, za sva dodatna pitanja i informacije  budite slobodni da nam se javite, rado  ćemo Vam dati tražene informacije.

Sve proizvode Tiens – Tianshi Srbija možete dobiti na kućnu adresu za Srbiju a za Beograd postoji i mogućnost ličnog preuzimanja.
Proizvode isporučujemo u sledeće države: Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, sve zemlje EU, USA, Kanada i dr.
Proizvode kompanije Tiens – Proizvodi na bazi Kineske tradicionalne medicine možete kupiti samo od distributera k

Sve proizvode Tiens – Tianshi Srbija možete dobiti na kućnu adresu za Srbiju a za Beograd postoji i mogućnost ličnog preuzimanja.
Proizvode isporučujemo u sledeće države: Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, sve zemlje EU, USA, Kanada i dr.
Proizvode kompanije Tiens – Proizvodi na bazi Kineske tradicionalne medicine možete kupiti samo od distributera kompanije.
Pozovite nas već danas: +381643227751
+381642623559
+28765437120
E-mail: tienspreparati@gmail.com